Mijn ouders Lambert Dirks en Maria Kools
Mijn vader werd geboren op 1 maart 1912 in Maaseik, hij was de zoon van Theodoor Dirks en Agnes Janssen
Mijn moeder werd geboren in Ophoven op 6 oktober 1914, ze was de dochter van Jaak Kools en Barbara Snijders.
Mijn vader was net als zijn vader schrijnwerker, meubelmaker. Leerde hij het vak van zijn vader of ging hij in de leer bij een meubelmaker? Ik kan het niemand meer vragen...
In 1929 ging hij aan de slag als bovengronds schrijnwerker op de mijn van Zwartberg.


Mijn moeder ging tot haar 14de naar school daarna moest ze, graag of niet graag, gaan werken.
Net zoals haar oudste zus ging ze 'uit wonen', dat betekende bijna altijd hard werken voor kost en inwoon en een karig loon dat uiteraard thuis werd afgegeven.
Ma werkte o.a. bij Linssen in Kessenich, bij Rutten op Hoezerhof en hotel Schoofs in Hasselt. Haar laatste werkgever was Scott op de Bosstraat. Bij een 'incidentje' met een emmer water leerde ze mijn vader kennen.
Mijn ouders trouwden in Ophoven op vrijdag 11 augustus 1939.
Hun geluk was van korte duur. Nog geen maand later, op 1 september 1939 werd mijn vader gemobiliseerd en op 10 mei 1940 brak de oorlog uit!
Pa was bijna 9 maanden van huis. Op 31 mei 1940 kwam hij eindelijk weer thuis. Hij had in een schriftje bijgehouden waar, wanneer en wat hij in die tijd had gezien en doorstaan. Oorlogsdagboek van mijn vader
De eerste 2 jaar van hun huwelijk woonden mijn ouders langs de Kapelweg in Wurfeld.
Twee jaar later, ze hadden het huisje net helemaal opgeknapt, moesten ze verhuizen omdat een pastoor het huis kwam bewonen.
In juli 1942 verhuizen ze naar de Bleumerstraat nr. 7, niet ver van de Fratersschool maar ook daar blijven ze niet lang wonen. In januari 1944 trekke ze naar de Bleumerpoort nr. 107, een groter huis 'op de wal'.
In 1950 kopen mijn ouders een stuk bouwgrond in Wurfeld langs de Diestersteenweg, nabij het Jagersborg. Henri Hoedemakers, een neef van mijn ma, bouwt het huis.
Op 18 oktober 1950, ik was net geen jaar oud, verhuisden we van Maaseik naar Wurfeld waar ik samen met mijn broers heb genoten van een gelukkige, onbezorgde kindertijd.
1953: Theo, pa, Liesje, ma, Jaak
Visjes vangen in de beek, salamanders vangen in de ‘koel’ achter Manders en de Snelle Wind, 'zwemmen' in de Bosbeek aan de Tösch, ravotten in het böske, voetballen op de Asperges...
In de zomervakantie trokken we er met z'n allen op uit met de fiets. Favoriete bestemmingen waren Steinerbos, Valkenburg en niet te vergeten de zandberg in Louwel! Nu 'n favoriete plek van de kleinkinderen.


1955: Steinerbos met de fam. Gielkens en Edith en Gretel Kallas uit Wuppertal-Elberfeld
Op zondagmiddag mochten we bij Pier van de Kèl naar tv kijken, naar 'Klein klein kleutertje' met nonkel Bob…
Na de wereldtentoonstelling kochten ze thuis ook een TV, met een antenne op het dak! Die moest, naar gelang de zender je keek, in de juiste richting worden gedraaid. Dat draaien ging d.m.v. ‘een klokje’ dat naast de tv stond. Stond de antenne niet juist dan zag je 'sneeuw' op het scherm.
Toen ik wat ouder werd mocht ik bij de Gidsen, het jaarlijkse kamp was het hoogtepunt! Sjorren, hout sprokkelen, koken op open vuur, een kattenwasje in een plastic kom of aan een beekje, het hoorde er allemaal bij.
Het was ‘n geweldige tijd...

1963: 1ste Techn. Ursulinen
In de zomervakantie speelden we buiten tot het donker was of tot we we naar binnen werden geroepen. Op gsm waren we niet bereikbaar, die moest nog uitgevonden worden... Mijn grootvader (de vader van mijn moeder) zei vroeger tegen zijn kinderen dat er een tijd zou komen dat men vanop het paard met mensen aan de andere kant van de wereld zou kunnen praten... Volgens mijn ma las haar vader graag, vooral boeken van Jules Verne.
Onze grootouders zouden met verbazing naar de huidige wereld kijken... Mijn moeder zag alle 'nieuwigheden' en veranderingen nog gebeuren maar mijn vader niet. Hij overleed op 17 januari 1968, nog geen 57 jaar oud. Mijn moeder overleed op 15 juli 2010, bijna 96 jaar oud.